De geschiedenis van Kinderpretpark Julianatoren

Op 15 april 1910 werd de eerste steen gelegd van de Prinses Juliana Toren. De naam van de uitkijktoren was snel gekozen dankzij de geboorte van Prinses Juliana bijna een jaar daarvoor.

De uitkijktoren was 24 meter hoog en van bovenaf had je dan ook een prachtig uitzicht over de bossen en heidevelden van de Veluwe. Mede dankzij dit prachtige uitzicht werd het restaurant naast de Julianatoren “Belvedère” (mooi vergezicht) genoemd.

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, eisten de Duitsers de Julianatoren op. Met als gevolg dat de naam “prinses” er af moest en kreeg de uitkijktoren de naam “Julia Toren”. De uitkijktoren was voor de Duitsers natuurlijk een perfecte uitkijkpost. Echter door het doorgroeien van de bomen moesten zij er al gauw een verdieping bovenop bouwen.

In 1965 kwam de uitkijktoren in handen van de gemeente, die de toren verkocht aan de familie Kreekel, die eigenaar was van het uit 1937 daterende pretpark Prins Bernard Dal.

Prins Bernard Dal lag een stukje lager onder aan de berg en was door gemeentelijke regelgevingen in een moeilijke situatie terechtgekomen. Door onteigening van de parkeerplaatsen moest de helft van de terrassen worden afgebroken om nieuwe terrassen te creëren. Dit was helaas niet haalbaar en Prins Bernard Dal werd in 1966 gesloten. In 1969 werd het gebouw gesloopt en de attracties werden verplaatst naar de Koningin Juliana Toren.

Inmiddels is de “oude” Koningin Juliana Toren beter bekend onder de naam Kinderpretpark Julianatoren. Genoemd naar de toren die midden tussen de attracties staat.

geschiedenis Julianatoren
geschiedenis Julianatoren
geschiedenis Julianatoren
geschiedenis Julianatoren