Historie

 

De grondslagen van de Julianatoren, gelegen aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn, werden gelegd door de opening, nog voor 1910, van het toenmalige restaurant Belvédère. In 1910 kwam de bouw gereed van de Uitkijktoren. Dat is nog terug te vinden bij de ingang, waar een inscriptie vertelt van ‘de eerste steen gelegd door…’. julianatoren1917

In die tijd stonden de kranten er vol van, niet alleen van het prachtige uitzicht na 121 treden (want je kunt bij gunstige weersomstandigheden met een verrekijker op de klok van de Lebuïnus-kerk in Deventer de tijd aflezen) maar vooral van het bouwwerk zelf. Menig vakman staat zelfs nu nog versteld te kijken hoe het geheel is opgebouwd van kalkzandsteen. De tweede toeristische attractie werden de lachspiegels.

Scan10013 Scan10016

Tijdens de tweede wereldoorlog, onder de Duitse bezetting, moest de naam, toen nog ‘Prinses Juliana Toren’, veranderd worden in ‘Julia Toren’. Na de bevrijding van ons land in 1945, werd de naam natuurlijk weer veranderd in ‘Prinses Juliana Toren’. Na 1950 ontstonden er door het steeds toenemende publiek meerdere attracties, zoals grote en kleine autootjes, echte motorbootjes, het spookhuis en later de oldtimers.

bootjes 1960 Scan10010

Het toenmalige ‘Prins Bernhard Dal’, ook een groot toeristisch bekend ontspanningspark, moest in 1963 verdwijnen voor het waterwingebied van Apeldoorn en omstreken. Dit op slechts 1 km afstand gelegen park werd verplaatst en voegde zich bij de “Julianatoren”. Daarna groeide het park uit tot wat het nu is, wat voor menig gezin, alsmede groepen en schoolreizen het ideale dagje uit is. En niet alleen in 1910, maar ook nu bezorgen alle medewerkers en directie je een onvergetelijk dagje uit bij de Julianatoren!